Badacsonylábdihegyi fényképeskönyv 1900-1970
172 régi, a Badacsony környékén készült nagyméretű fényképpel





Ez az album elsősorban Badacsonylábdihegy, tágabb értelemben a Badacsony fényképeskönyve.

 

Anyagának alapja az a fotókiállítás, amit a Nők a Balatonért közhasznú Egyesület (NABE) Badacsonylábdihegyi Csoportja  rendezett a Badacsonytördemic Községért Alapítvány támogatásával, 2007. augusztus 5–6-án, a hagyományos Szent Ignác napi búcsú alkalmával.

 

A kiállítás létrejöttének előzményeiről ide kívánkozik néhány mondat.

Már az 1830-as években volt néhány nevezetes üdülőhely a Balaton mentén, így például Keszthely és a reform-korban is nagyon népszerű Balatonfüred. A ma ismert fürdőtelepek sokasága azonban csak 1900, majd újabb hullámban 1920 után épült ki. Köztük volt Badacsonylábdihegy fürdőtelepe is.

A technika fejlődésének jóvoltából éppen erre az időre esett az amatőr fényképezés elterjedése. Megszületett a pillanat rögzítésének lehetősége. Ez elvarázsolta az embereket! A fotó-amatőrök sok-sok emlékképet készítettek. Ezek talán esetlegeseknek látszanak, pedig ha időrendben sorba rakjuk őket, kikerekedhet belőlük egy történet, múltunk egy részének krónikája.

Több mint egy évig képeket gyűjtöttünk. A gyűjtés során régi képeslapok és családi fotók kerültek elő a fiókokból, becsben tartott képeket akasztottak le a falakról. Jól ismert és ma már ismeretlen arcokra és helyszínekre találtunk. Családi, helybéli események és legendák szereplőire, akik közül sokan már nincsenek közöttünk, de elmúlásukban is részesei életünknek. Kezük nyomát, lábuk nyomát őrzik az öreg házak, utak, a hegyre vezető lépcsők, a felfelé kúszó szőlősorok, a gyümölcsfák, a kőfalak és a mi kedves régi strandunk.

 

Ezek a fényképek múltunk romantikájáról is az objektív tárgyilagosságával mesélnek. Ma már talán történelmi értékűnek is mondhatjuk őket.

 

A kiállításra sokan voltak kíváncsiak. Megmozdult a környék. A megnyitó estéjén vagy százötvenen jöttünk össze. Másnap több, mint négyszáz látogatónk volt. A jelenlévők nem csak a szívüknek kedves képeket, de egymást is nagy örömmel fedezték fel a tárlaton. Nagy beszélgetések kezdődtek az elmúlt időkről, az emlékekről, de a jelenről és a jövendő reményekről is. A kiállításról kilépve más szemmel néztek körül az újabbak és ifjabbak is, gyökereiket mélyebbre engedhették, a múlt mélységeibe.

 

Szinte egységesen fogalmazódott meg az óhaj: együtt tartani és hozzáférhetővé tenni az összegyűjtött anyagot. Ennek jegyében készült a  Fényképeskönyv. Kicsit a képek mögé is nézve, szöveggel is kiegészítve.

 

Reméljük, örömüket lelik benne!

 

Badacsonylábdihegy, 2008. augusztus, Szent Ignác napja.

A NABE Badacsonylábdihegyi Csoportja és a Badacsonytördemic Községért alapítvány.

 Badacsonylábdihegyi,

 

 



Badacsony, Badacsonylábdihegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj fotókon

Honlapkészítés